Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin

Periodontal Hastalıklar

Periodontal hastalıklar, diş eti ile beraber ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır.

BELİRTİLERİ

Belirtileri en çok diş eti üzerinde meydana gelir. İlerleyen aşamalarda diş sallanmasına kadar gidebilen diş eti hastalıklarında dünyada yapılan araştırmalarda erişkinlerde diş kayıplarının %70`inin diş eti hastalıkları(periodontal hastalıklar) kaynaklı olduğu bildirilmiştir.

Bu hastalıklar erken teşhis edildiklerinde kolay, hızlı ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Diş eti hastalıklarında ilerleyen dönemlerde başlayan tedaviler, uzun sürmekte, ağır ilerlemekte ve bazı durumlarda eski haline getirmek mümkün olmamaktadır. Diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasının önlenmesi veya tedavisi ile doğal dişler korunur, daha rahat çiğneme ve buna bağlı olarak da daha iyi bir sindirim sağlanır.

GİNGİVİTİS

Periodontal hastalıklar genellikle diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Gingivitis aşamasına başlangıç seviye periodontal hastalık denebilir. Bu dönemde dişetlerinde kanamalar, kırmızı ve şiş diş etleri ortaya çıkabilir. Bu dönemde çok fazla bir rahatsızlık vermeyebilir fakat hastalığın en kolay tedavi edilebilen ve geri döndürülebilen aşamasıdır.

SIGARA

Sigara içen bireylerde sigara, diş etindeki damarlanmayı azalttığı için kanama fazla olmayabilir ve bu hastalık boyunca belki de en önemli belirti diyebileceğimiz diş eti kanamasını maskeleyerek bireylerin şüphelenmesini engelleyebilir. Tedavi edilmez ise gingivitis, periodontitis denilen aşamaya geçerek diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşü olmayan hasarlar oluşturabilir.

PERİODONTİTİS

Periodontitis, periodontal hastalıkların ileri aşamalarından birisidir. Diş eti, alveol kemiği, diş köklerinin yüzeyindeki sement dokusu, periodontal ligamanlarda hasar meydana getirebilen periodontitis sonucunda bazen tedavi ile dokular tekrar yerine getirilememektedir. Periodontitis olan dişlerin diş-dişeti arasında “periodontal cep” denen patolojik bir aralık oluşur. Periodontal cep varlığında enfeksiyonun yerleşimi, hastalığın ilerlemesi ve meydana gelen yıkım kolaylaşır. Hastalığın ileri aşamalarında dişler sallanmaya başlayabilir.

SİSTEMATİK ETKİ

Periodontal Hastalıklar(Diş Eti Hastalıkları), yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır ki bazı sistemik hastalıklarla da ilişkilidir. İlişkisinden şüphelenilen hastalıklar içerisinde; Diabet(şeker hastalığı), Romatoid Artrit(İltihaplı romatizma), Kardiyolojik hastalıklar, KOAH sayılmaktadır. Dünyada yapılan araştırmalar incelendiğinde 57 farklı sistemik hastalık ile periodontitis arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar yapıldığı görülmektedir