İmplant

Diş Eksikliklerinin tedavisinde alternatif bir yöntem
KONUŞMA VE ÇİĞNEME RAHATLIĞI

İmplant

Dental implant, kaybedilen dişlerin yerini almak üzere çene kemiği içerisinde yerleştirilen yapay diş köküdür. Diş implantları bir veya daha fazla diş kaybı olan bireylerde bir tedavi alternatifi olarak kullanılmaktadır. Diş kaybının nedeni yaralanma, çürük, travma ya da periodontal olsa da genellikle diş implantı uygulanabilmektedir. Uygulanamadığı durumlar günümüzde çok çok kısıtlı hale gelmiştir.

İmplant yapımı çizim
İmplantın nasıl yapıldığını gösteren bir çizim.
cerrahi bir işlem

1 Günde implant

Diş implantı uygulaması genel olarak tek aşamada yapılmaktadır. Hatta günümüzde eğer şartlar sağlanıyor ise diş çekimi olduğu seansta implantın yerleştirilmesi mümkün olmaktadır. İmplant yaptırmayı düşünen pek çok bireyde artık diş çekiminden hemen sonra, ekstra bir anestezi daha yapmaya gerek kalmadan implant operasyonu uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda (çok fazla kemik kaybı olması, akut abse olması, kök ucunda yer alan belli boyutun üzerindeki kistler vb) diş çekimi sonrasında beklemek ya da kemik grefti ve kemik örtüsü uygulaması, sert doku greftleme operasyonları yapılarak iyileşme süresi sonrasında implant yapmak gerekebilmektedir. Bu bilgiler, ağız içi muayene, bireyin beklentileri, röntgen ve gerekli ise tomografi ile 3 boyutlu bir değerlendirme sonrasında doktor tarafından bireye anlatılmaktadır.

Tek seferde

Tüm ağız implant operasyonu

Bütün dişlerini kaybetmiş bireylere kemik durumu ve sistemik durumu müsade ediyor ise aynı seansta implant operasyonu uygulanabilmektedir. Tek çeneye 4, 6 ya da bazı durumlarda 8 implant uygulanarak tüm dişlerin yapılabilmesi mümkündür. Eğer kemik durumu müsaade eder ise implant uygulandığı seans ölçü alınarak bir kaç gün içerisinde sabit geçici dişler de yapılmaktadır. Böylece gerekli bekleme süresi (2-4 ay) daha konforlu geçirilebilmektedir.

Diş muayenesi fotoğrafı.
İmplantın nasıl yapıldığını gösteren bir çizim.
Hibrid Protezler

Vidalı Protez

Gelişen implant teknolojisi ile günümüzde yapay diş kökü olan implantların üzerine yapılan porselen, zirkon, hibrit protezler implant içerisine özel sistemler ile vidalanabilmektedir. Bu şekilde protezin yapıştırılması gibi bir durum olmamaktadır. İlerleyen yıllarda protezin çıkarılması gerektiğinde vidalar sökülerek protez rahatlıkla çıkarılabilmekte ve tekrar yerine vidalanabilmektedir.
Bu şekilde hem protezle ilgili işlem yapmak gerektiğinde daha kolaylaşmakta hem de yapıştırma işlemi sonrasında artık kalma riski olmamaktadır. Protez vidalandıktan hemen sonra beklemeye gerek olmadan kullanılabilmektedir.

Kullanım kolaylığıı

Sabit Diş

Yıllarca hareketli protez kullanan bireylerin röntgen ve gerekli ise tomografi ile değerlendirilmesi sonucunda ağız için gerekli olan implantların yerleştirilmesi ile sabit diş yapılabilmektedir.
Eğer yeterli kemik yok ise de özel implant sistemleri ile hareketli protezler daha az oynayan ve ağızdan çıkması daha zor olan şekilde yapılabilmektedir. Bu şekilde birey kendisi istediği zaman iki eliyle doktorun gösterdiği yönde dişleri çıkarabilmekte ve ağzına yerleştirebilmektedir.

Dental İmplant
İmplantın nasıl yapıldığını gösteren bir çizim.
Fiyat faklılıkları

İmplant pahalı mıdır?

Kullanımında çeşitli firmalar tarafından çeşitli işlemler uygulanmaktadır. Bu nedenlerle firmalar bazı AR-GE çalışmaları gerçekleştirmektedir. Yapılan AR-GE, kullanılan malzeme ve firmaların implant üretimindeki yılları implant fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Günümüzde pek çok firma benzer alaşımlar kullanarak implantlarım üretmektedirler ancak yüzey yapıları değişkenlik göstermektedir. Bu nedenlerle kullanılan implantlar arasında fiyat farklılıkları olabilmektedir. Bu noktada hekimin tercihi önemlidir.

doktor laçin'in tercihleri

İmplant markaları

İmplant markası seçimi maalesef en çok akıl karıştıran konu olmaktadır. Ancak bu noktada bireyin belirleyebileceği bir nokta pek yoktur. İmplant markası seçimi, implant operasyonunu yapacak doktorun bilgisi, tecrübesi, beklentileri, bireyin kemik durumu, planlanan üst yapı (protez) ile ilgili olarak belirlenmesi gerekmektedir. Ve bu noktada önemli rol doktorun olmaktadır.
Her implant markasının kaybedilmesi gibi bir risk bulunmaktadır. Kaybedilmeyen bir implant markası maalesef yoktur. Ancak diş implantı operasyonlarının başarı oranı oldukça yüksektir. Bu nedenlerle yaşanabilecek problemler her zaman markaya bağlı olmamaktadır.

Dental İmplant
straumann dental implant logo
ankylos dental implant logo
Astra dental implant logo
nobel dental implant logo
osstem dental implant logo
hıossen dental implant logo
sentium dental implant logo
bego dental implant logo
innova dental implant logo
Tekka dental implant logo
axiom dental implant logo
camlog dental implant logo
İmplantın nasıl yapıldığını gösteren bir çizim.
Maxımum 6-8 ay

İmplant operasyonu sonrası bekleme süresi?

İmplant operasyonu sonrasında, implantın çene kemiği ile bağlantı kurması için genel olarak alt çenede 8 hafta, üst çenede 16 hafta beklemek gerekmektedir. Bu süre, operasyon sırasında yapılan ekstra işlemler ile değişkenlik gösterebilmektedir. Bazen bekleme süresi 6-8 aya kadar çıkabilmektedir. Bu, genellikle planlama aşamasında doktorunuz tarafından size bildirilir. Nihai bekleme süresi operasyon bitiminde size söylenir ve o zamandan önce implant üzerine kalıcı bir diş yapılması tavsiye edilmez.

maximum hiyyen

İmplant fırçalanır mı?

İmplant operasyonu sonrasında da ağız hijyenimizi korumamız çok önemlidir. Hem implant operasyonu olan bölgenin iyileşmesi hem de implantın uzun ömürlü olması için ağız hijyeninin maksimum olması şarttır.
İmplant üzerine yapılan protezler sonrasında ise size nasıl bakım yapmanız gerektiği anlatılır, gerekli öneriler bildirilir. Doktorunuzun implant bakımı ile ilgili anlattıklarını özenle dinlemeniz ve uygulamanız implantınızı uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır.

Dental İmplant Temizliği
İmplantın nasıl yapıldığını gösteren bir çizim.
DÜŞÜK RİSK

İmplant kaybedilebilir mi?

İmplant kaybı çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak kaybedilse dahi korkmanıza gerek yoktur.
İyileşme döneminde ya da protezi bitip yıllar sonrasında bile implantın kaybedilme ihtimali vardır. Bazen kemikte kayıplar, tekrarlayan diş eti hastalıkları, kırıklar vb nedenler rol oynayabilmektedir. Ancak böyle bir durum gerçekleşse de çözümler bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda implantta bir oynama, ağrı, şişlik, etrafında kanama görülürse mümkün olduğunca kısa bir süre içerisinde doktorunuzla irtibata geçmeniz ve randevu almanız iyi olacaktır. Doktorunuz muayene edip gerekli ise röntgen, tomografi alarak durumu değerlendirip ne olduğunu ve çözüm önerilerini size bildirecektir.

Ömür boyu birliktelik

İmplant ömür boyu kalıcı mıdır?

Herhangi bir erime, abse, kırık vb durum meydana gelmez ise ve düzenli kontrollere gidip yeterli temizliği sağlanması halinde implantınız tabi ki ömür boyu sizinle kalabilir.

Dental İmplant