Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin

Diş Beyazlatma-Bleaching

Diş beyazlatma ya da başka bir deyişle dişlerin ağartılması, dişlerin daha açık bir renge kavuşturulması için gerçekleştirilen çeşitli prosedürlerdir. Diş beyazlatma prosedürleri kullanılan malzeme ve tekniğe göre farklılıklara sahiptir. Bu nedenlerle işlem süreleri de değişebilmektedir.

Kahve içen kadın

Dişlerimiz neden renkleşir?

Dişimizin üst tabakasında yer alan mine dokusu zamanla renkleşebilmektedir. Bu renkleşmede en çok dişlerin yüzeylerinin maruz kaldığı kahve, çay, kırmızı şarap, yabanmersini, gıda boyaları içeren yiyecek ve içecekler rol aldığı gibi sigaranın da etkisi kaçınılmazdır. Bazen ortodontik tedavi gören bireylerden braketlerin çıkarılması sonrasında da bölgesel bazı renkleşmeler olabilmektedir.

Bunlarla beraber dişlerimiz bazen canlılıklarını yitirebilirler. Bazı travmalar dişleri besleyen damar sinir paketinin kopmasına neden olarak dişlerin içerisinde yer alan dokuların beslenememesine neden olur ve dişler canlılıklarını yitirirler. Ya da uzun süre çürük kalan dişler, sonrasında gerekli tedaviler yapılsa da canlılıklarını yitirdikleri zaman üzerlerine yeni bir dolgu da yapılsa renkleri açılamamaktadır.

Rengi değişmiş dişler

Bazı bireylerde ise dişlerin sert dokularının gelişimi esnasında kullanılan bazı ilaçlar, dişlerin daha sarı, kahverengi olmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda renkleşmenin olduğu dokulara göre ya beyazlatma ya da başka prosedürler uygulamak gerekebilmektedir.

Bu gibi durumlarda, kişiye, hatta dişin renkleşme sebebine, kişinin beklentilerine uygun yöntem ve malzeme kullanılarak dişlerin renkleri açılabilmektedir.

Diş Beyazlatma (Bleaching – Teeth Whitening) Nasıl Yapılmaktadır?

Bu noktada beyazlatma yöntemlerinden bahsedeceğiz ama diş beyazlatma işlemi öncesinde ağzın muhakkak muayene edilmesi ve riskler açısından gözden geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü diş eti çekilmesi, tedavi edilmemiş periodontitiis varlığı yapılacak beyazlatma işlemi sonrasındaki olası rahatsızlıklarda neden olarak karşımıza gelebilmektedir.

Diş renkleri
Diş Renkleri-Gölgelemeleri

Ya da dişler üzerindeki basit renkleşmelerin ve taşların uzaklaştırılması sonrasındaki dişlerin renkleri de kişiye gösterilmelidir. Çünkü diş taşları ve yüzeysel lekeler varken yapılan beyazlatma işlemi yeterli ve homojen bir beyazlatma sağlayamaz.

Diş beyazlatma aşamasına gelince ise genel olarak ofis tipi ve evde olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemler de kendi içlerinde kullanılan ürüne göre farklılıklar içermektedir. Örnek vermek gerekirse bazı ürünlerde çeşitli ışık kaynakları kullanılarak beyazlatıcı ajanlar aktifleştirilirken başka ürünlerde bir ışık kaynağına ihtiyaç olmamaktadır. Bazı ürünlerde ise ultrasonik bir uygulayıcı ile dişler üzerine uygulanan kimyasal ajan aktifleşmektedir. Bu şekilde gerekli süreler beklenilerek dişlerde beyazlama sağlanmaktadır.

Diş beyazlatma malzemeleri


İşlem sırasında ağıza ekartör dediğimiz, dudakları dişlerden uzaklaştıran bir aparey yerleştirmekteyiz. Böylece dudakların ve yanakların beyazlatıcı ajana değmemesi sağlanır. Beyazlatma işlemleri ağrısızdır. Bazı kişilerde sızlama meydana gelebilmektedir. Bu hassasiyet şikayetleri fazlalaşırsa seans bırakılır ve istenilen beyazlık sağlanamadı ise bir kaç gün sonra devam edilir.

Beyazlatma işlemi sonrasında hassasiyetin devam etmesi halinde ise bazı uygulamalar, macunlar ile bu durum hafifletilebilmekte ve geçmektedir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?

Kullanılan yöntem, beklenen renk değişimi, renkleşmenin sebebine göre beyazlatma (bleaching) işleminin süresi değişmektedir.

Seanslar, kullanılan yönteme göre değişmekle beraber ortalama 15 dakikalık aralıklarla yapılmaktadır. Seans süreleri işlem sırasında duyulan hassasiyete göre erken sonlandırılabilmekle beraber 20 dakikaya kadar da çıkabilmektedir. Uygulama sırasında duyulan fazla hassasiyet nedeniyle seans sonlandırılabilmektedir. Elde edilen beyazlatma istenilen düzeyde değil ise ilerleyen günlere tekrar uygulama için randevu verilir ve işleme devam edilir.

İnternette Reçetesiz Satılan Beyazlatma Ürünleri İşe Yarar mı?

Beyazlatma özellikli diş macunları ya da gargaraları yüksek düzeyde beyazlık sağlayamamaktadır. Çünkü içeriklerindeki beyazlatıcı ajanların konsantrasyonları çok düşüktür.

Diş beyazlatma ürünleri

Bununla beraber sürekli bu ürünlerin kullanımı pek çok bireyde şiddetli diş hassasiyetlerine neden olabilmektedir.