Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı en korkulan ağrılardan biridir.

Diş ağrısı, tüm dünyada insanların en çok korktukları ağrılardan birisidir. Diş ağrıları yapılan çeşitli ağrı şiddeti sınıflandırmalarında hep ilk başlarda gelmektedir. Çeşitli sıralamalarda yeri böbrek taşı ağrısı ile genellikle ard arda olmaktadır. Ağrı yerinin beyine yakın olması da bireylerde ayrı bir rahatsızlık oluşturmaktadır.

Diş ağrısı başka ağrı ile karıştırılabilir.

Diş ağrıları sıklıkla başka ağrılarla da karıştırılabilmektedir. Sinüs, migren ağrıları, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan baş ağrıları, temporomandibular eklem rahatsızlıkları vb gibi durumlarda da ortaya çıkan ağrılar diş ağrıları ile sıklıkla karıştırılabilmektedir.

Diş etlerinde meydana gelen bazı değişiklikler, diş eti çekilmesi, diş etlerinde hızlı bir kayba neden olan bazı şiddetli diş eti hastalıkları da diş ağrısına benzemekte ve dişe yakın bölgeler olması nedeniyle diş ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenlerle diş ağrısı denildiğinde ilk başta aslında gerçekten dişin ağrıyıp ağrımadığının saptanması önemli olmaktadır. Sonrasında neyin iyi gelip neyin iyi gelmeyeceğinin düşünülmesi, gözden geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü diş ağrısı ile karıştırılarak çekilen, çeşitli tedaviler uygulanan ama hala dişlerinin ağrıdığını bildiren kişiler olabilmektedir. Çünkü ağrı dişten dolayı değil çevredeki diğer dokulardan kaynaklanmaktadır.

Diş ağrısına evde ne yapmak gerekli?

Dolayısıyla diş ağrısına ne iyi gelir? diye düşünülerek yapılacaklar hiç bir etki etmeyebilir, hatta ağrınızın şiddetlenmesine dahi neden olabilir. Bu gibi durumlarda mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ilk ağrı hissi gelmeye başladığında doktora danışmak gereklidir. Aksi halde kaybedilecek her zaman hem doktorun teşhisini zorlaştıracak hem ağrının başka ağrılarla karıştırılması ihtimalini artıracaktır.

Diş ağrısı halinde ilk yapılacaklardan bir tanesi de dişlerin fırçalanması olmalıdır. Çünkü varsa çürük bölgesindeki sıkışmış maddelerin uzaklaştırılması ağrıyı azaltabilmektedir.

Eğer doktora hemen gidemeyecek mesafede bir yerde iseniz ağrı hissedilen bölgeye sıcak ve soğuk uygulamaları yaparak ağrının durumunu gözlemeniz iyi olacaktır. Ağrının hangisi ile şiddetlendiğini, hangisi ile hafiflediğini hissettiğinizi saptayabilirseniz bir süre ağrınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ağrı kesici olarak non steroid antiinflamatuar ilaçlar genellikle etki etmekle beraber bazı durumlarda onlar da etkisiz kalabilmektedir.

Toplumumuzda sıklıkla yapılan ağrıyan dişe alkol basmak ise her zaman işe yarayan bir uygulama değildir. Alkol, bazı durumlarda ağrıyı kesebildiği için böyle bir yanlış fikir bulunmaktadır maalesef. Bunun yerine karanfil yağı ya da kuru karanfilin çürük bölgeye yerleştirilmesi ile karanfilin anestezik ve antiseptik özelliklerinden faydalanılmaktadır. Karanfilin içeriğindeki öjenol maddesi çok etkilidir, bu nedenle diş macunlarında, diş hekimlerinin kullandıkları bazı malzemelerin içeriğinde de bulunmaktadır.