Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin

Dental İmplant

Neden İmplant?

İmplant, doğal dişlere müdahale etmeye gerek kalmadan eksik dişin yerini tamamlayabilir, hareketli protezden kurtulmanızı sağlayabilir.

Biyouyumlu malzeme

Ağız bakımının yeterli düzeyde yapılmaması, genetik eksiklikler, ilerlemiş diş eti hastalıkları, kazalar gibi başka bir çok sebeple sağlıklı dişler kaybedilebilmektedir. Diş kaybı; çiğneme, konuşma gibi aktivitelerde eksikliklere bağlı olarak rahatsızlıklara neden olmaktadır. Tüm dünyada hastaların bu durumları değerlendirilerek sıklıkla implant tedavisi önerilmektedir. Oldukça işlevsel bir çözüm sunması, sağlıklı dişlerde madde kaybına neden olmaması, çene kemiği ile bağlantı kurabilmesi gibi nedenlerle diş kayıplarını tamamlamada doktorlar tarafından ilk olarak implant önerilmektedir. Günümüzde hızlı yükleme teknikleri ile implant operasyonu yapıldıktan 1-3 gün sonra geçici dişler implantlar üzerine yerleştirilerek insanların sosyal hayatlarına kesinti vermeden devam etmeleri de mümkün olmaktadır.

Osseointegrasyon

Diş implantı operasyonu, kaybedilmiş dişlerin tamamlanması için cerrahi bir işlem ile biyouyumlu yapay diş köklerinin kemik içerisine yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlemin devamında hekimin belirlediği süre beklenerek kemik ile implant arasında osseointegrasyon denen bağlantının kurulması sonrası üst yapı tamamlanarak implant, tam bir diş haline getirilir.

İmplant kimlere uygulanabilir?

Diş implantı, çene gelişimini tamamlamış her bireye uygulanabilir. Günümüzde sistemik hastalıkların bir çoğu eğer kontrol altındalar ise konsültasyon sonrası gerekli önlemler alındığı zaman genellikle implant uygulamalarına engel olmamaktadır.Günlük hayatta sağladığı konuşma ve çiğneme rahatlığı nedeniyle bir çok hasta tarafından tercih edilmektedir. Doğru hekim tarafından uygun şartlarda gerçekleştirilen implant tedavisi ile bir çok insan hem estetik olarak hem fonksiyon olarak istedikleri şartlara kavuşmaktadır.

İmplantın Avantajları

Başarılı bir implant operasyonu sonrasında osseointegrasyon meydana gelmesi ile implantınişlevselliğini bir daha kaybetmemesi beklenir. Ancak enfeksiyon, çene kemiğinde erime, çeşitli diş eti hastalıkları vb durumlarda diş gibi implantın etrafındaki kemik kaybı ile implantın da kaybedilmesi riski bulunmaktadır. Ancak bu gibi aksi durumlar ortaya çıkmadıkça implantların ömür boyu kalması beklenmektedir. İlk titanyum dental implantın 1965 yılında yerleştirilmesinden şimdiye kadar yapılan çalışmalar da göstermektedir ki implantların ömür boyu durabilmeleri mümkündür.

Vidaya benzeyen yapay diş kökünün çene kemiğine yerleştirilmesi sırasında ağrı, acı veya rahatsızlık hissedilmez. Tedavi sonrası bireyler hızlı bir şekilde iş veya sosyal hayatlarına dönebilmektedir ve bu oldukça büyük bir avantaj olmaktadır.

İmplantın nasıl yapıldığını gösteren bir çizim.
Dental İmplant

Estetik olarak oldukça uyumlu protezler yapılabilmektedir. Değişen durumlar için çeşitli protez parçalarının bulunması, dişin diş eti ile uyumunun genellikle ayarlanabiliyor olması önemli bir artı puan olmaktadır.

Çene kemiği içerisine doğru şekilde yerleştirilen, uygun boyutlardaki titanyum dental implantlar, oldukça güvenilirdirler. Günümüzde neredeyse tüm dünyada yapılmaktadırlar. Çene kemiğine yerleştirilen implant, kesinlikle yerleştirildikten sonra herhangi bir rahatsızlık hissi oluşturmamaktadır, dışarıdan dokunarak hissedilebilecek bir durumu bulunmamaktadır, çünkü tamamının kemik içerisinde olmasına özen gösterilmektedir.

İmplant tedavi aşamaları nasıldır?

İmplant tedavisi sırasında protezin tamamlanması klasik yöntemlere göre daha uzun sürmektedir. Çünkü dental implantların büyük çoğunluğu titanyum alaşımından üretilirler ve titanyum alaşımının kemik ile bütünleşmesi için 2 ile 4 ay arasında beklemek gerekmektedir. Çene kemiğine ilave herhangi bir müdahalede bulunulduğunda ya da sinüs yükseltme işlemi yapılması durumlarında 6 ay kadar beklemek gerekmektedir. Ancak bu süre sonunda elde edilen sonuçlar yüz güldürücü ve oldukça tatmin edici olmaktadır. İmplant operasyonunu takip eden bekleme süresi tamamlandıktan sonra klasik kron köprü protezi yapılırken gerçekleştirilen işlemlerin benzerleri ile protez tamamlanmaktadır.

Bazı implant üstü protezler diş üzerine yapılan protezler gibi özel yapıştırıcı ajanlarla implant üzerine yerleştirilen abutmenta sabitlenirken bazı implant üstü protezler implant içerisine vidalanmaktadırlar. Bu seçim hekim tarafından değerlendirilerek kararlaştırılır.

Dikiş atılmadan dental implant operasyonu yapılabilir mi?

Tek diş çekimi sonrası çekim yerine ekstra bir müdahale gerekmediği takdirde aynı seansta implant yerleştirilebilen durumlarda dikiş atılmamaktadır. Bununla beraber, rehberli cerrahi (guided surgery) dediğimiz operasyon öncesinde ağız içi ölçülerin alınmasını takiben tomografi çekilerek 3 boyutlu yazıcı ile ağıza uygun bir rehber hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu rehber üzerinde yapılacak implantların yerleri önceden belirlenip tasarlanmaktadır. Bu hazırlık süreci sonunda genellikle hastaya operasyon günü geldiğinde dikiş atılmadan implantlarının yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir.

İmplantın yapılamadığı bireyler oluyor mu?

Kontrol altında olmayan bazı sistemik hastalıklar implant yapımı için engel olmakla beraber eğer kontrol altına alınır ise yapılabilmektedir. Ancak kontrol altında olsa da sistemik hastalığı takip eden doktor konsültasyonu gerekmektedir. Bunun sebebi hastalığın seyrinden haberdar olmak ve hastayı herhangi bir beklenmeyen durumdan korumak içindir.Diş çekimi sonrası uzun yıllar beklenen durumlar, ileri periodontal hastalığı olan bireylerde meydana gelen kemik kayıpları, travmatik diş çekimleri sonrası gibi durumlarda yeterli kemik olmayabilir. Yeterli kemik olmadığı saptandığı takdirde çeşitli biyomateryaller ile yeni kemik oluşumu sağlandıktan sonra implantlar yerleştirilebilmektedir.

Sigara içenlere implant yapılabilmekte midir?

İmplant yapımına sigara engel değildir ancak osseointegrasyon dediğimiz kemik ile implantın bir nevi kaynaşması diyebileceğimiz bütünleşme halini sigara engellemektedir. Dünyada yapılan araştırmalar göstermiştir ki implant kaybı yaşayanların çoğunluğu sigara içen bireylerdir.

İmplant yapılır yapılmaz geçici diş yapılabilir mi?

İmplant operasyonu sırasında implant ile kemik arasında bir sıkışma meydana gelmektedir. Bu sıkışma değeri operasyon sırasında çeşitli aletler ile ölçülebilmektedir. Eğer istenilen değerler yakalanırsa implant operasyonunu takip eden 1-3 gün içerisinde geçici diş yapılabilmektedir.

Diş çekimi yapıldığı seans implant yapılabilir mi?

Diş çekimi yapıldığı seans, eğer kemik durumu müsaade ederse implant yapılabilmektedir. Son yıllarda dünyada giderek daha fazla tercih edilmekltedir. Çünkü bu yöntem ile çekim sonrasında meydana gelebilecek kemik kayıpları azaltılabilmekte, çekim sonrasında iyileşme için ekstradan bir süre beklemek gerekmemektedir.

Hareketli protez kullananlara implant yapılabilir mi?

Hareketli protezi olan bireyler implant ile sabit dişli hale getirilebilmektedir. Bazen, daha az implant yapılarak hareketli protezin daha az oynaması sağlanabilir, ağızdan çıkması engellenebilmektedir.

İmplantın ömrü ne kadardır?

Dental implantların bir ömrü bulunmamaktadır. Doğal dişlerimiz gibi ağız hijyeni iyi olduğu sürece çok uzun yıllar kullanılabilmektedir.