Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin

1 Dakikada Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

“Maalesef böyle bir şey mümkün değildir. Vücudumuzda her hangi bir yerimizi yaralasak ya da iltihap kapsa dahi başlayan akıntı ya da kanama 1 dakikada durdurulamaz.”

AĞIZ HİJYENİ

Diş eti kanaması olduğu zaman yapılması gereken iyi bir ağız hijyeni ile bu kanamayı takip etmek. Ne kadar iyi bakıyor olsak da zaman zaman farkında olmadan ağız hijyenimizi aksatıyoruz ya da pas geçiyoruz ya da bazı yerlerde fazla üzerinde durmuyoruz. Bu gibi durumlar kısa bir süre ard arda olduğu zaman besinler hemen dişlerimizin yüzeylerinde birikmeye başlıyor, pelikıl dediğimiz organize olmamış plak tabakasını oluşturuyor. Kısa bir süre daha bu eksik bakım hali devam ederse pelikıl, kendi içinde organize olmaya, bakteri sayısını ve çeşitliliğini artırmaya, diş yüzeyine daha iyi yapışmaya başlıyor. Bu hale mikrobiyal dental plak, dental plak ya da kısaca plak diyoruz.

DENTAL PLAĞA KARŞI NE YAPMALI?

Mikrobiyal dental plak, zaman geçtikçe diş yüzeyine tutunmasını artırıyor, bakteri sayısı hızla artıyor. Bakteri sayısı arttıkça salgıladıkları zararlı maddeler artıyor. Ve kısa bir süre daha geçince bu yapı diş taşı dediğimiz sert bir yapı haline geliyor. Diş taşı, artık bireyler tarafından çıkarılamayan, ancak bir diş hekimi ya da diş eti doktoru tarafından özel bazı aletler ile çıkarılabilecektir. Çünkü mineralize olmuş, diş yüzeyine çok iyi derecede yapışmıştır. Eğer ilk ya da ikinci aşamada, yani pelikıl ya da plak oluştuğu aşamasında ağız bakımımızı yeterli düzeye getirebilirsek bu senaryo gerçekleşemez. Bunun için kanama olduğu zaman ilk yapmanız gereken kanamayı takip etmeli, ne zamanlarda, ne yaparken, ne kadar süre kanama olduğunu bilmeliyiz.

Örnek vermek gerekirse; diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken meydana gelen kanama, 7-10 gün her diş fırçalama ve/veya diş ipi kullanımı esnasında meydana geliyor ise sizin yapabileceğiniz bir şey kalmamıştır, profesyonel bir müdahale görmeniz gerekmektedir.

EĞER DİŞ ETİ KANAMASI GEÇMEZSE

Kanama gördüğünüz zaman ikinci yapmanız gereken ise ağız bakımında yaptıklarınızı gözden geçirmeli, eksiklikleri, atladığınız noktalar var mı dikkat etmelisiniz. Varsa bunları düzeltmeli, ağız bakımınıza tekrar gerekli önemi vererek, yeterli zamanınızı vererek itina ile yapmalısınız. Bu gibi hallerde bir kaç gün içerisinde kanamanız geçecektir, eğer plak nedenli ise. Ama eğer geçmez ise bir diş ya da diş eti doktorundan randevu alıp durumunuz hakkında muayene olmalı ve kanamanın sebebini öğrenmelisiniz. Çünkü kanamanın en büyük sebebi mikrobiyal dental plak ve diş taşı olmakla beraber başka nedenleri de bulunmaktadır.

Bazen diş eti kanaması, yediklerimizin içerisindeki sert bit kabuk ya da parçanın diş etimize batması sonucu da meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda batan çisimin çıkarılmasını takiben bir iki gün içerisinde kanama duracaktır. Bazen ise bazı sistemik hastalıklar nedenli kanamalar olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise doktorunuz size gerekli açıklamayı, yapmanız ve yapmamanız gerekenleri anlatacaktır.

ŞEHİR EFSANELERİNE İNANMAYIN

Kısacası, diş eti kanamasını 1 dakikada durdurmak mümkün değildir. Her şeyde olduğu gibi altında yatan neden bilinmeden yapılacak müdahaleler rastgele belki kanamanızı durdurabilir ama zarar verme ya da hiç bir işe yaramama ihtimali daha yüksektir. Neden bilindiği zaman tedavi için çizilen yolun yanlış ya da zarar verici olma ihtimali neredeyse 0 dır. Yani bilimsel yollarla bir hastalık ya da semptomu tedavi etmek, geçirmek mümkün iken farklı yollara sapmak, sağdan soldan edinilen kulaktan dolma bilgilerle müdahale etmek oldukça risklidir